Veelgestelde vragen


Wat kost bewindvoering?

Als de klant een laag inkomen heeft, dan betaalt de gemeente voor de bewindvoering. Wij noemen dat bijzondere bijstand. De kosten zijn € 116,26 per maand. Als er schulden zijn dan kost het € 150,44 per maand. De kosten zijn in heel Nederland gelijk. Ze worden door de minister bepaald. Dat geldt ook voor een eenmalige opstart/intakekosten: € 657,03. Ook hiervoor krijgen klanten vaak bijzondere bijstand van de gemeente als zij zelf geen geld hebben om het te voldoen. De bewindvoerder vraagt de bijzondere bijstand aan bij de gemeente.

Hoeveel leefgeld krijg ik?

Het leefgeld verschilt per situatie. Soms is het leefgeld zo hoog als de klant zelf wil. Dit hangt af van het inkomen en de uitgaven van de klant. Als er veel schulden zijn, dan houden wij € 50,00 per week aan voor iemand die alleen op zichzelf woont. Onze klanten ontvangen hun leefgeld iedere week op woensdag. Als zij extra leefgeld nodig hebben, dan bellen/mailen klanten 2 dagen van te voren.


Krijg ik inzicht in mijn geldzaken?

Wij zorgen ervoor dat de klanten iedere maand een bankafschrift ontvangen. Hierop staat het saldo en wat er is betaald of is ontvangen. Ook kunnen onze klanten via internet meekijken in ons boekhoudsysteem. Klanten zien dan precies wat er voor hen betaald is. Ook zien ze hun eigen budgetplan. Als de klant ervoor kiest, dan mag een hulpverlener gerust gezamenlijk meekijken. De keuze is aan de klant.


Hoe zijn jullie bereikbaar?

Beaufin is iedere werkdag bereikbaar. Klanten kunnen bellen tussen 08.30 en 12.30 uur. (tel: 020-3080360) Voor de hulpverleners en instanties zijn wij de hele werkdag bereikbaar (tel: 020-3080365). Als de klant bij de hulpverlener is, dan kan er dus ook in de middag gebeld worden. Op een mail of terugbelverzoek reageren wij binnen 48 uur. In de praktijk doen wij dit sneller. Dat vinden wij namelijk zelf ook fijn! WhatsApp hebben wij niet. Wel kan er een Skype-afspraak gemaakt worden. Dan bellen wij met elkaar, terwijl wij elkaar zien.


Wanneer gaan jullie mijn schulden regelen?

Als er schulden zijn, dan beginnen wij met stabiel maken. Er mag geen euro extra uit, dan er binnenkomt. Soms gaan wij zelf aflossingsregelingen aan met schuldeisers. Een schuldsaneringstraject starten is ook een optie. Er mogen geen redenen zijn die schuldsanering onmogelijk maken. Bij een stabiele situatie, melden wij de klant binnen 3 maanden aan voor schulddienstverlening.


Gaan jullie voor mij sparen?

Met de inkomsten doen wij alle betalingen voor onze klanten. Een klein deel van de inkomsten wordt iedere maand gespaard. We reserveren voor noodgevallen en voor extra leefgeld aanvragen. Zo kan er wat extra’s worden aangevraagd bij verjaardagen, kerst of andere feestdagen. Maar ook als de TV plotseling stuk gaat.


Hoe lang duurt het voordat het bewind start?

Als de aanvraag is ingediend bij de rechtbank, dan duurt het vaak 6-8 weken. Er komt dan een zitting in de rechtbank. Soms komt de rechter bij de klant thuis op bezoek. Bijvoorbeeld als de klant slecht ter been is. Hoe komt ook regelmatig voor dat de rechter geen zitting organiseert. Dan ontvangt de klant en de bewindvoerder een beschikking per post. Als de beschikking ontvangen is, kan de bewindvoerder van start.

Wanneer eindigt het bewind?

Het bewind loopt automatisch door. Het hoeft niet jaarlijks verlengd te worden. Het bewind kan op verzoek van de klant en op verzoek van de bewindvoerder wel beëindigd worden. De rechter bepaalt dan dat het bewind niet meer nodig is. Het komt voor dat een klant in de schuldsanering zit. De klant lost dan gedurende 3 jaar af aan de schulden. Daarna is de schuldsanering afgerond. Het bewind loopt soms langer door. Het bewind staat dan los van de schuldsanering. Vooral als er sprake is van lichamelijke of geestelijke problemen.


Ontvang ik de kinderbijslag op mijn leefgeldrekening?

Alle inkomsten gaan via de beheerrekening. Ook de kinderbijslag komt binnen op de beheerrekening. De bewindvoerder probeert altijd om de kinderbijslag over te maken naar de klant. Belangrijk is dan dat er in het budget voldoende ruimte is om dit te doen. Als er te hoge uitgaven zijn, dan kan het zijn dat de bewindvoerder een deel nodig heeft om nieuwe schulden te voorkomen. Wij proberen de kinderbijslag helemaal naar de klant over te maken.


Kan ik internet bankieren?

Klanten krijgen een beheerrekening en een leefgeldrekening. Van de beheerrekening betaalt de bewindvoerder alle vaste lasten en het leefgeld. Het inkomen komt hierop binnen. De leefgeldrekening is bedoeld voor de boodschappen. Klanten bepalen zelf wat zij van hun leefgeld kopen. Klanten die een leefgeldrekening bij ABN AMRO en Rabobank hebben, kunnen internet bankieren. Dit kan aangevraagd worden.


Kan er beslag komen als ik een bewindvoerder hebt?

Ook als de klant onderbewind staat, dan kan er beslag worden gelegd. De deurwaarder zal de bewindvoerder dan moeten informeren. Soms kan de bewindvoerder nog een aflosregeling aangaan. Beslaglegging is jammer genoeg niet altijd tegen te gaan. Wel is de deurwaarder verplicht om het contact via de bewindvoerder te laten lopen. Als er een deurwaarder bij u langskomt, dan kunt u hem doorverwijzen naar Beaufin.


Ontvang ik nog post thuis?

Alle post over financiële zaken zal naar het adres van de bewindvoerder gaan. De bewindvoerder vraagt alle financiële instanties en schuldeisers om de post naar zijn kantoor te sturen. Persoonlijke post blijft u gewoon thuis ontvangen. Zoals medische post, de krant, kerstkaarten etc.


Staat je vraag er niet tussen?

Neem contact met ons op als je nog vragen hebt of als iets je niet duidelijk is. Wij helpen je graag.