Vervangende mantelzorg vergoed door verzekeraars

Veel cliënten binnen Beaufin hebben een zeer beperkt sociaal netwerk. De druk op hun mantelzorgers is vaak enorm en overbelasting ligt op de loer. Tegenwoordig zijn er aanzienlijk meer zorgverzekeraars die 'Vervangende Mantelzorg' vergoeden.

Wanneer Vervangende Mantelzorg in een aanvullend pakket zit, bestaat de mogelijkheid dat de zorgverzekeraar de diensten van een organisatie als Senior Service vergoedt. Dit geldt voor personen die mantelzorg krijgen, maar kan ook gelden voor mantelzorgers. Zilveren Kruis, CZ, Menzis, OHRA, Nationale-Nederlanden, ONVZ en DSW bieden allen mogelijkheden om vervangende mantelzorg te vergoeden.

Wat is het verschil tussen ‘Vervangende Mantelzorg’ en ‘Aanvullende Mantelzorg’?

Er is in wezen geen verschil. In de zorg worden verschillende benamingen gebruikt. Er wordt soms bewust voor de term ‘Aanvullende Mantelzorg’ gekozen, om een aanvulling te zijn op de bestaande mantel: familie, vrienden en eventueel vrijwilligers. De Aanvullende Mantelzorg medewerker ondersteunt op de momenten dat de eigen mantelzorg niet in de gelegenheid is om ondersteuning te bieden.

Is de client aanvullend verzekerd bij het Zilveren Kruis? Mogelijk heeft de client recht op een vergoeding. De volgende aanvullende verzekeringen komen hiervoor in aanmerking:

Aanvullend 2 Sterren (max. 96 uur per kalenderjaar)

Aanvullend 3 Sterren (max. 120 uur per kalenderjaar)

Aanvullend 4 Sterren (max. 144 uur per kalenderjaar)

Extra Vitaal (max. 24 uur per kalenderjaar)

De vergoeding is enkel bedoeld voor mantelzorgers, voor maximaal 3 maanden achter elkaar. Om in aanmerking te komen is er altijd toestemming nodig van de Zorgcoach.

Senior Service wordt vergoed door zorgverzekeraars